Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje
 imker marijke
Kan ik u helpen ?




 soorten honing  

creme honing

honing zonder  suiker

het leven van de bij

propolis

royal jelly

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
Zuiver ambachtelijke rauwe honing
      Eigen productie ☆ Recensies
Bijenbrood

Bijenbrood

Wat is het

Bijenbrood is gefermenteerd stuifmeel vermengd met nectar en kliersappen.
(Stuifmeel wordt ook pollen genoemd.) De jonge werkbijtjes leggen die mix in een cel en stampen dat aan met hun kop, laagje na laagje. Wanneer de cel bijna vol is wordt die afgedekt met een laagje zuivere honing.

In de bijenkast is het 35 C. Onder invloed van temperatuur, vochtigheid, micro-organismen en de toegevoegde sappen zal houdbaarheid, voedingswaarde en verteerbaarheid verbeteren.

Een deel van de eiwitten ontbindt naar eenvoudigere verbindingen en peptiden. Een gedeelte van de koolhydraten wordt omgezet in monosachariden, en een deel daarvan verandert dan weer tot melkzuur. Na twee weken is het proces voltooid.

Bijenbrood bevat tot zes maal meer melkzuur dan het origineel aangevoerde stuifmeel, hierdoor wordt de eventuele ontwikkeling van schimmels en bederfbacterien gestopt.

Waarvoor dient het

Voor de bijen
Voor hen is het een onmisbare eiwitbron. Het dient als voedsel voor de larven en de jonge bijen, die hiermee hun vetvoorraad opbouwen en koninginnebrij produceren.

Het is voor de bijen zo mogelijk nog belangrijker dan honing , bij een tekort zullen ze hun larven kannibaliseren.
De grootste hoeveelheid aan bijenbrood wordt door de bijen verbruikt en slechts een klein deel kan worden geoogst zonder de bijen te schaden. In een modale kast is dat maximaal 300 a 400 gram per jaar.

Voor de mens
Voor ons is het een interessante aanvulling op de voeding.
Net zoals stuifmeel, waaruit het onstaat, is het een bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Maar het verteert beter en heeft door de fermentatie een hogere voedingswaarde. Het wordt verwerkt in bijenprodukten, gedroogd tot poeder. Bijenbrood is donker bruin van kleur en vers geoogst heeft het de grootte van een bijencel, namelijk 5,4 mm.

Stuifmeel is relatief eenvoudig te oogsten met een stuifmeelval, bijenbrood zit echter vast in de cellen tussen het broed. Oogsten gebeurt manueel en is zeer arbeidsintensief. Daardoor bedraagt de kostprijs het vierdubbele van stuifmeel.. In de lage landen is dit product weinig bekend, in meer oostelijke landen is het,   terecht,   heel populair.

Hieronder:
De gelige cellen bevatten bijenbrood, maar afhankelijk van de bloem kan dat ook andere kleuren hebben.
De donkere bevatten nectar en helemaal links ziet u larven.

 bijenbrood



************