Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers
INFO OVER BIJEN

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje


 soorten honing  

creme honing

honing zonder  suiker

propolis

royal jelly

 mede honingwijn

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
_________________________________________________________________________________________________________
Verse ambachtelijke producten         rechtstreeks van uw lokale imker
Topkwaliteit tegen scherpe prijzen
Honing analyse

Samenstelling van honing

< < TERUG

Samenstelling

Gemiddelde analyse. Analyse varieert volgens nectarbron/plantensoort
Energie 308Kcal / 1290 Kjoule
Water 18%
Suikers 79%
Glucose38%
Fructose31%
Meervoudige suikers 10%
Vet 0%
Vitamines , mineralen,
enzymen, aminozuren,
aroma's, pigmenten
 3%

We kunnen het ons vandaag nauwelijks nog voorstellen, maar honing was eeuwenlang de enige zoetstof voor de mens. Het is slechts sinds de invoer van rietsuiker rond 1600 en daarna in 1800 de ontdekking van bietsuiker dat sacharose in overvloed en spotgoedkoop beschikbaar is.

Voor 1600 was honing een echt luxeproduct, als enige beschikbare zoetstof.
Ook doordat de imkerij nog niet op het huidige niveau stond.
Vandaag eet een gemiddelde Europeaan ongeveer 40 kg sacharose per jaar, maar slechts 1/2 kg honing.

Voedingswaarde

Er is nochtans een enorm verschil in voedingwaarde tussen deze zoetstoffen.
Rietsuiker en bietsuiker zijn "lege" suikers. Ze bestaan voor 100% uit koolhydraten.
Dat is meteen een van de voornaamste bezwaren van voedingsdeskundigen over deze suikers.

Honing daarentegen bevat heel wat nuttige elementen.
Vooral de aanwezige vitaminen, enzymen en flavonoiden zijn belangrijk.

  • Enzymen
  • Dit zijn eiwitten welke meer ingewikkelde stoffen afbreken. Zij helpen daardoor onder andere in de spijsvertering. In honing vindt men bijvoorbeeld diastase, invertase en glucose oxidase. Diastase wordt bij kwaliteistscontrole gebruikt als maatstaf. Een diastase getal beneden de 8 is een indicator van verwarmde / minderwaardige honing.


  • Flavenoiden
  • Zoals u weet is honing een mix van plantaardige en dierlijke componenten.
    Belangrijke plantaardige componenten zijn de plantenfenolen. Flavonoiden is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen met een sterke genezende werking. Flavonen /flavenoiden zijn het werkzame deel van veel geneeskrachtige kruiden en komen ook voor in propolis. Zij hebben in tegenstelling tot enzymen geen last van verwarming.

  • Stuifmeel / pollen
  • Honing bevat altijd sporen van stuifmeel. Dat verklaart mee de variatie in analytische samenstelling. Er zitten natuurlijk pollen in van de bevlogen bloemen maar men vindt ook de pollen van windbestuivers zoals mais, hazelaars en grassen. Sommige windbestuivende planten zoals tamme kastanje en vergeet-me-nietjes verspreiden zo massaal stuifmeel dat zij in hun bloeiseizoen het leeuwendeel van het stuifmeel in de honing uitmaken.

  • Glycemische index
  • Honing heeft een lagere glycemische index dan sacharose en is daarmee een gezond(er) alternatief voor diabetici.


    Wist u dat er ook giftige honing bestaat?
    Gelukkig groeien die planten niet in Europa.
    Maar in Zuid Afrika bijvoorbeeld kent men de Euphorbia, in Amerika de Kalmia en in Japan de rotsbes. Honing van die planten geeft, monofloraal of in hogere concentraties, ernstige gezondheidsproblemen. De symptomen gaan van zere keel, tintelingen en misselijkheid tot brachycardie.

    De gevaarlijkste staat in Nieuw Zeeland, waar ook de Manuka honing vandaan komt. Bladhoning van de Tutuboom (Coraria arborea) is zo sterk dat een minimaal hapje al kan leiden tot bewusteloosheid. Om die reden is het groeigebied van deze boom verboden voor de imkers in Nieuw Zeeland.



    < < TERUG
    ************