Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje
 imker marijke
Kan ik u helpen ?




 soorten honing  

creme honing

honing zonder  suiker

het leven van de bij

propolis

royal jelly

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
Zuiver ambachtelijke rauwe honing
      Eigen productie ☆ Recensies
Imker

Imker

Wat is het nut van een imker

Honingbijen bestaan al ruim dertig miljoen jaar en dat ging perfect zonder imkers. In onze huidige maatschappij kunnen de kolonies echter niet overleven zonder hulp.

Rond 1980 kwam de varroa parasiet vanuit Azie naar onze streken en de Europese bijen hebben zich nog niet aangepast aan die bedreiging. Zonder menselijke hulp sterft elke kolonie.

Daarnaast is er het zeer beperkte aantal geschikte nestplaatsen in onze gecultiveerde omgeving en de verschraling van het nectaraanbod. De overlevingskansen van een (ontsnapte) zwerm zijn beperkt.

Wat doet een imker

Kort samengevat: begeleiden en beschermen van de kolonie met als doel uiteindelijk honing te kunnen oogsten. En tegelijk, naast de bestuiving, een steentje bijdragen aan de bescherming van ons milieu en de diversiteit.

Dit omvat het bestrijden van de varroa, het bijvoederen wanneer nodig, naast controle en begeleiding van de ontwikkeling van het volk.

De imker zal, wanneer nodig, zwakke koninginnen vervangen.
Met dat doel worden koninginnen gekweekt en sterke lijnen geselecteerd.

Zwakke volken worden eventueel verenigd met een ander volk om hun overlevingskansen te verbeteren. Of zij worden versterkt met broed en stuifmeel van een krachtiger volk.

 imker nr 2 Verder zorgt de imker voor geschikte nestplaats (de bijenkast) en voor voldoende nectar, door de volken te plaatsen op, of verhuizen naar, goede drachtgebieden.

Daarnaast draagt de imker zorg voor onderhoud en hygiene van het volk en ondersteunt het volk doorheen de winter. Zelfs met alle hulp van imkers sterft nog jaarlijks minstens 15% van de volken tijdens de winter (cijfers van Honeybee valley, een overheidsorgaan).

De inwintering start eind juli/ begin augustus. Ja dat leest u goed, en ook geen typfout, in volle zomer moet daarmee gestart of het loopt fout.

Last but not least voorkomt de imker het zwermen. Zonder tussenkomst van de imker zal elk gezond volk een of meerdere keren per jaar zwermen. Dat is de natuurlijke manier van volksvermeerdering maar los van het verlies van gezonde bijen leidt dit vooral tot ergernis bij de omgeving. Weinig mensen worden enthousiast van dit ongevraagde bezoek. De imker zal dit probleem dus voorkomen en met andere methodes voor volksvermeerdering zorgen.

Wie zijn dat, die imkers

In de gematigde en koude klimaatzones, zoals Benelux, Duitsland en Noord-Europa wordt dit bijna uitsluitend beoefend als hobby. Enkel in warme streken, rond de Middelandse zee, in Azie en centraal Europa vindt men beroepsimkers met duizenden kasten.

In ons gematigde klimaat is het honingseizoen te kort en het nectaraanbod te klein om op een rendabele manier te kunnen imkeren. Begin 2020 telde Belgie 7500 imkers, slechts ongeveer 150 van hen beheerden meer dan 25 kasten. Het blijft dus zoals eeuwen geleden in hoofdzaak een kleine ambachtelijke bezigheid. Het wordt in hoofdzaak beoefend door mannen van 40+

De interesse van een doorsnee (hobby)imker ligt meestal niet in de (beperkte) inkomsten maar meer in het ambacht op zich en in het milieuaspect van de imkerij. Bijen zijn belangrijke bestuivers en hebben deels een signaalfunctie in verband met de stand van ons milieu.

Imkert iedere imker op dezelfde manier ?

De basisprincipes zijn uiteraard dezelfde, het volk heeft zijn regels, maar hoe je daarmee omgaat dat is een persoonlijke kwestie.

De beroepsimkers werken doorgaans met zeer grote volken en gebruiken vaak Dadant kasten of gelijkwaardige. Het grotere aantal volken en het commerciele doel nopen tot een iets andere aanpak dan die van de hobbyist.   Zoals een beroepslandbouwer anders werkt dan een hobby tuinier.

 warre De hobbyisten werken in de Benelux hoofdzakelijk met simplex kasten, in Nederland de "spaarkast" genoemd. Dit zijn kasten met twee broedkamers, die ieder afzonderlijk kleiner zijn dan de Dadant broedkamers.

Daarnaast bestaan er tal van variaties in afmetingen, ieder heeft zo zijn ideale maat en zijn "perfecte" kasttype. De meerderheid van de kasten is in hout, er bestaan echter ook modellen in styropor. De bijen zelf zal het vermoedelijk worst wezen. Zolang er maar genoeg volume en bescherming is.

Daarnaast heeft een aantal imkers zich toegelegd op zo biologisch en natuurlijk mogelijk imkeren. Hiervoor worden dikwijls Warre kasten gebruikt. Men probeert daarbij zo min mogelijk in te grijpen in de kolonie en meestal zal men de kolonies ook gewoon laten zwermen.

 dadant bijenkast



************