De beste mede - Wijn op basis van honing
Om van te genieten of om weg te geven |
| Ik beken Ik ben een Vlaamse bourgondier en enkel het beste en lekkerste is aanvaardbaar.
Hieronder mijn keuze van Vlaamse medes, de lekkerste uit hun soort, stuk voor stuk gemaakt door Vlaamse ambachtslieden.
Door mensen met liefde voor het vak, voor mensen met smaak.
Soorten mede en honingwijn, wat is het precies.
|
|
| A | Mede klassiek Goudgele mede, fluweelzacht en perfect gebalanceerd.
Niet te zoet, afgerond smaakpallet.
In 1 woord: exact wat u verwacht.
Deze mede drinkt men warm of gekoeld.
Past perfect bij visgerechten
Ook als aperitief.
Van Den Gouden Haan, regio Antwerpen. |  | |
|
|
| B | Mede Boekweit In deze "Varietal Mead" volgens Poolse traditie overweegt de monoflorale boekweithoning.
Hij is amberkleurig met een intens en aards, moutachtig karakter.
Koud gefermenteerd om alle aroma s te bewaren en minstens 12 maanden gerijpt op eiken vaten.
Combineert goed met paté en kaas. Hij is eerder droog en kan prima als digestief of avonddrank.
Joris heeft hier echt iets apart gebrouwen. Met
West-Vlaamse degelijkheid. |  | |
|
|
| C | Mede Sanguis Nobilis Imperatus
Helder rode, doorschijnende mede van frambozen en inlandse honing.
Volle fruitsmaak en iets zoeter dan de andere medes.
Frambozen voeren de hoofdtoon terwijl
de fruit-tannines de zoetheid aangenaam in balans houden.
Opnieuw een creatie van Gert.
Geproduceerd in kleine volumes en gebotteld in genummerde flessen. |  | |
|
|
| D | Mede Sanguis Regis Plus Ultra Vertaald: Konings bloed.
Een zoete bloedrode wijn dankzij braambessen en bloemenhoning.
Het zoete wordt mooi in toom gehouden door de zuurte en taninnes van de bessen. Rijk en fruitig bouquet.
Deze "Melomel" is een koninklijke smaakbom met
500 gr honing en het sap van 900 gr bramen per liter mede en
behoort daarmee tot de klasse "Fruit bomb".
Zalige drank voor een knusse avond samen.
Creatie van de Antwerpse Blacksmith Meadery. Erkend ambachtsman. |  | |
|
VORIGE PAGINA VOLGENDE PAGINA
|
| | Honingwijn
Zoals u hierboven ziet kan mede gemaakt worden met toevoeging van fruit, dat noemt men een Melomel.
Een mede met enkel appelsap heet een Cyser. Eentje met enkel druivesap is een Pyment.
Hierbij worden telkens appelsap of druiven vergist samen met de honing en komt de massa van de alcohol van de honing, niet van de druiven of appels.
De smaak ontwikkelt zich uit honing en het fruit simultaan.
In de handel vindt u echter ook zogenoemde honingwijnen waarbij men vertrekt van een goedkope druivenwijn, die dan achteraf gezoet wordt door toevoeging van honing.
Dat geeft een zeer zoete en vlakke smaak.
Een bekend merk in deze categorie is Ambrosia.
Dat product verkopen wij niet, want die honingwijn: dat is geen mede.
Dat is gewoon gezoete (goedkope) druivenwijn, Een vol smaakbouquet vindt u enkel bij echte mede.
|
 |
|
| | Honingbier
Dit wordt ook omschreven als"Braggot". Honingbier wordt net zoals mede gemaakt van honing, water en gist, met nu met extra toevoeging van mout.
Het lijkt sterk op bier, maar is het niet, ondanks de naam.
Het productieproces is volledig anders en de alcohol komt uit honing. Terwijl bij bier minstens 60% van de alcohol (wettelijk) moet voortkomen uit de wort.
Wij verkopen geen honingbier.
|
| |
| | ************ |