•
Klassieke mede Enkel honing, water, gist.
De finesse komt uit de keuze van honingsoorten , type gist, juiste werkwijze.
•
Melomel Hier wordt de klassieke mede aangevuld met vruchten, van in het begin van de fermentatie.
Alle denkbare bessen of fruit komen in aanmerking. Binnen dit type mede onderscheid men nog de "Fruit bomb": daar is minstens 750 gr fruit per liter mede gebruikt.
Naargelang het fruit wordt toegevoegd voor of na de fermentatie bekomt men een verschillend resultaat.
•
Metheglyn
In plaats van fruit voegt men nu specerijen of kruiden toe aan het basismengsel van honing, water, gist.
•
Capsicumel Dit is de benaming voor een Metheglyn waar enkel pepers werden toegevoegd.
•
Pyment Zoals een klassieke mede opgebouwd uit honing en gist maar het water werd vervangen door druivesap.
Dat druivesap doorloopt dus samen met de honing de fermentatie en rijping.
Zowel witte als rode druiven kunnen gebruikt worden.
Opgelet: niet verwarren met de zogenoemde
"honingwijnen". Bij deze laatste neemt men een kant en klare (goedkope) druivenwijn en zoet deze
achteraf met honing.
De honing heeft dus niet van bij aanvang mee gefermenteerd. Vermits gisten sterven bij een alcoholpercentage boven 12 abv, kan de smaak zich op dat moment onmogelijk verder ontwikkelen
en zijn die honingwijnen eigenlijk gewoon zoete druivenwijn, geen mede.
•
Cyser
Zoals een klassieke mede opgebouwd uit honing en gist, maar het water werd vervangen door appelsap.
Men zou het dus ook kunnen omschrijven als een melomel met enkel appel. Absoluut
niet verwarren met een cider!. Het verschil tussen cider en mede is vergelijkbaar met dat tussen honingwijn en Pyment.
• Cider is gegist appelsap, waar men soms nog extra suiker aan toevoegt.
Cider is meestal bruisend.
• Cyser is honing vergist
samen met het appelsap en zonder extra suiker, wat een veel complexer en afgerond geheel geeft. Cyser is niet bruisend, en zachter dan cider.
•
Braggot Ook wel honingbier genoemd. Aan de basiscomponenten water, honing en gist werd mout toegevoegd.
Waardoor het naar bier smaakt.
Het proces is echter volledig anders en bij bier moet minstens 60% van de alcohol afkomstig zijn van de mout. Terwijl hier de meeste alcohol voortkomt uit de honing.
Bier heeft 3 - 5% alcoholgehalte. Een mede haalt 12 tot 15% en honingbieren - braggot zitten daar tussenin met 6 a 8% abv (alcohol by volume).
Men noemt Braggot ook wel eens een "session-mead".