Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje
 imker marijke
Kan ik u helpen ?
 soorten honing  

creme honing

honing zonder  suiker

propolis

royal jelly

 mede honingwijn

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
_________________________________________________________________________________________________________
Zuiver ambachtelijk     Eigen productie     Scherpe prijzen
    ☆ Recensies
Mede en honingwijn

Mede en honingwijn

Bekijk ons ASSORTIMENT mede en honing-advokaat

Wat is mede

Mede is de oudste alcoholische drank van de wereld.
Vermoedelijk spontaan gegroeid uit de vergisting van honing en water, was het al duizenden jaren geleden bekend in de meeste culturen. Het kan zowel koud als warm gedronken.

De smaak van mede wordt beinvloed door type honing, temperatuur, tijd en type gist.
mede en honing Tegenwoordig gebruikt men geselecteerde, gekweekte gisten, in de oudheid waren het de natuurlijk rondzwevende gisten/schimmels.

De mede bevatte oorspronkelijk uiteraard alcohol, maar de smaak was waarschijnlijk niet denderend en heel wisselvallig. Lange tijd was mede voorbehouden aan de hoogste maatschappelijke klassen.

Mede wordt ook wel een "Hydromel" genoemd (vanuit het Franse miel), en vrij populair is ook de Engelse benaming "Mead". vandaar de veel mede-brouwers zich "meadery" noemen.

Honingwijn is een verwarrende benaming omdat hiermee meestal verwezen wordt naar gezoete druivenwijn

Echte mede bevat geen toegevoegde suikers en geen gluten.

Een kwaliteits mede maken

• Men neemt minimum 300 gr honing per liter mede. De honingsoort, of de mix van soorten, beinvloedt karakter en aroma van de mede. Men gebruikt altijd rauwe onbewerkte honing, dus niet verhit en geen stuifmeel uitgefilterd.

• Deze mengeling van honing, water, gist en eventueel fruit of kruiden fermenteert drie tot vier weken onder constante temperatuur. Een kwaliteitsmede wordt koel gefermenteerd (beneden de 15 C) om de aroma's te bewaren.

• De mede overhevelen in houten vat om het bezinksel achter te laten.
Dan rustig laten rusten :-) om te klaren en verder te rijpen. Geduld is een gouden deugd.

• Facultatief: balanceren/blenden.
Zelfs bij identiek recept en werkwijze is elke batch een beetje anders. Daarom zullen sommige brouwers de batches mengen om een uniforme smaak te bekomen. Andere brouwers doen dit niet en laten elke batch in zijn eigen identiteit.

• Rijpen en bottelen.
Net zoals goede wijn verbetert het smaakpallet van mede door langere bewaring in houten vaten.

Opgelet:
Mocht u zin krijgen om zelf mede te maken: rond alcoholische dranken bestaat een strikte reglementering, zowel qua voedselveiligheid als qua belastingen en taxen. Best eerst goed informeren.

Soorten mede

Klassieke mede
Enkel honing, water, gist.
De finesse komt uit de keuze van honingsoorten , type gist, juiste werkwijze.

Melomel
Hier wordt de klassieke mede aangevuld met vruchten, van in het begin van de fermentatie.
Alle denkbare bessen of fruit komen in aanmerking. Binnen dit type mede onderscheid men nog de "Fruit bomb": daar is minstens 750 gr fruit per liter mede gebruikt.

Naargelang het fruit wordt toegevoegd voor of na de fermentatie bekomt men een verschillend resultaat.
Metheglyn
In plaats van fruit voegt men nu specerijen of kruiden toe aan het basismengsel van honing, water, gist.

Capsicumel
Dit is de benaming voor een Metheglyn waar enkel pepers werden toegevoegd.

mede en honingPyment
Zoals een klassieke mede opgebouwd uit honing en gist maar het water werd vervangen door druivesap. Dat druivesap doorloopt dus samen met de honing de fermentatie en rijping.
Zowel witte als rode druiven kunnen gebruikt worden.

Opgelet:
niet verwarren met de zogenoemde "honingwijnen". Bij deze laatste neemt men een kant en klare (goedkope) druivenwijn en zoet deze achteraf met honing. De honing heeft dus niet van bij aanvang mee gefermenteerd. Vermits gisten sterven bij een alcoholpercentage boven 12 abv, kan de smaak zich op dat moment onmogelijk verder ontwikkelen en zijn die honingwijnen eigenlijk gewoon zoete druivenwijn, geen mede.

Cyser
Zoals een klassieke mede opgebouwd uit honing en gist, maar het water werd vervangen door appelsap. Men zou het dus ook kunnen omschrijven als een melomel met enkel appel. Absoluut niet verwarren met een cider!.   Het verschil tussen cider en mede is vergelijkbaar met dat tussen honingwijn en Pyment.

• Cider is gegist appelsap, waar men soms nog extra suiker aan toevoegt.
Cider is meestal bruisend.

• Cyser is honing vergist samen met het appelsap en zonder extra suiker, wat een veel complexer en afgerond geheel geeft. Cyser is niet bruisend, en zachter dan cider.

Braggot
Ook wel honingbier genoemd. Aan de basiscomponenten water, honing en gist werd mout toegevoegd. Waardoor het naar bier smaakt.

Het proces is echter volledig anders en bij bier moet minstens 60% van de alcohol afkomstig zijn van de mout. Terwijl hier de meeste alcohol voortkomt uit de honing.

Bier heeft 3 - 5% alcoholgehalte. Een mede haalt 12 tot 15% en honingbieren - braggot zitten daar tussenin met 6 a 8% abv (alcohol by volume). Men noemt Braggot ook wel eens een "session-mead".soorten mede
************