Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje
 imker marijke
Kan ik u helpen ?
 soorten honing  

creme honing

honing zonder suiker

propolis

royal jelly

 mede honingwijn

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
_________________________________________________________________________________________________________
Zuiver ambachtelijk     Eigen productie     Scherpe prijzen
    ☆ Recensies
Propolis

Propolis

Wat is propolis exact

Het wordt ook wel kithars genoemd en is een samenspel van plantaardige en dierlijke componenten, propolis heeft daarbij een vrij unieke samenstelling.

propolis met bijen

Het bestaat uit een complexe mengeling van
 • Hars
 • Bijenwas
 • Essentiele olien
 • Stuifmeel
 • Aromatische zuren
 • Phytoniciden
 • Flavenoiden
 • Mineralen
 • Hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E


 • Vermits dit alles geoogst wordt in de onmiddelijke omgeving van het bijennest varieert de samenstelling in functie van de lokale plantengroei en het seizoen.

  Propolis capsules 75 stuks
  21,9 € In voorraad
    
  Fles met 240 gr siroop
  11,8 € In voorraad
    
  Propolis tinctuur 30 % - 30 ml
  12,8 € In voorraad
    

  Wat is het nut van propolis

 • Bomen
 • gebruiken de harshoudende vloeistof, die de basis vormt, als wondheling, ontsmetting en bescherming van schors en bloemknoppen.
 • Bijen
 • bewerken het plantaardige product, voegen eigen componenten toe en gebruiken het eindproduct, de propolis, voor hun gezondheid.
  Het beschermt hun vochtige, warme, dichtbevolkte milieu tegen schimmels, ziekten en virussen.

 • Voor ons
 • is propolis een nuttig, natuurlijk, middel voor behandeling van wond- en huidproblemen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het ook werkt ter verbetering van de algemene weerstand en positief inwerkt op de ingewanden.
  Propolis is geen geneesmiddel, wel een nuttig hulpmiddel voor diverse toepassingen.

  propolis op raten

  Hoe wordt propolis gemaakt

  De bijen verzamelen de grondstof op warme dagen, vanaf juni, en meestal tussen 10 en 16 uur omdat de harsen dan wat zachter zijn.

  Zij vinden dit op de schors, bladeren en knoppen van berk, populier, kastanje, wilg en naaldbomen. De bomen produceren deze hars om zich te beschermen tegen schimmels en bacterien.

  De bijen kauwen de plantaardige massa los en voegen via de kaakklieren een oplossend middel toe. Het losgewerkte produkt wordt dan met de voorpoten bewerkt en via de middenpoten doorgegeven naar achter, waar het wordt opgeslagen in de korfjes op de achterpoten. Dezelfde die gebruikt worden voor verzamelen van stuifmeel.

  Propolis wordt al eeuwen gebruikt door de mens.
  De bijen gebruiken propolis onder andere voor de bescherming van hun woning.

  Eenmaal in de kast
  wordt de propolis doorgegeven aan verwerkende bijen, die de massa verder kneden, mengen met kliersecreten, bijenwas, gefermenteerde pollen en uiteindelijk het afgewerkte propolismengsel aanbrengen waar nodig ( nodig volgens hen, niet volgens de imker 😄).

  Elk spleetje wordt systematisch gedicht,
  dus ook de contactpunten tussen raten en kast, zelfs het deksel van de kast moet eraan geloven, zodat de imker bij elk bezoek die delen moet loswrikken en/of afschrapen.

  Een bijenkolonie kan jaarlijks 100 tot 200 gram propolis voortbrengen. De imker oogst het door afschrapen van de aanbouw of met specaal daarvoor geperforeerde platen bovenop de raten. De bijtjes gaan die gaten dan plichtbewust dichtmetselen met propolis, die vervolgens na bevriezen kan losgeklopt.

  De afgewerkte propolismassa is een kleverige goedje, geelbruin tot roodbruin van kleur. Eenmaal uitgedroogd wordt het donkerder en vrij hard. Het heeft een aparte aangename geur en vrij dominante smaak.

  Waarvoor dient propolis ?

  propolis tinctuur
 • De bijen
 • gebruiken dit als bouwmateriaal om spleten te dichten, zaken vast te kleven en om bederf te weren. Propolis werkt tegen schimmels, bacterien en virussen. Zij bekleden hun ganse "interieur" met propolis en vermijden zo schimmels in hun vochtige, warme kasten. Een gestorven indringer (die te groot is om buiten te slepen) zal in de kast perfect gemummificeerd worden met propolis.

 • Voor ons
 • Al bij de Egytenaren, de Grieken, de Romeinen en de Inca's werd propolis gebruikt voor wonden en als medicijn. De oude Egyptenaren gebruikten het als balsem bij mummificatie.

  De moderne geneeskunde heeft het product lange tijd genegeerd, maar recentere onderzoeken hebben aangetoond dat propolis wel degelijk bacteriostatisch en schimmelwerend werkt. Het is dodelijk voor diverse bacterien. In verschillende landen is propolis opgenomen in de lijst van medicijnen.

  Over de positieve werking bij wonden en diverse huidproblemen bestaat geen twijfel. Net zoals ook honing bewezen effect heeft bij wondheling.

  Als onderdeel van hoestsiroop is het een alternatief voor andere hulpmiddelen. Het remt ontstekingsreacties, beperkt de groei van schimmels. Daarnaast beperkt het jeuk.

 • De wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
 • heeft propolis opgenomen in de voedingsleer als onderdeel van de natuurgeneeswijzen. De concentratie flavonoiden lijkt verantwoordelijk voor de positieve resultaten.


  Propolis is verkrijgbaar in verschillende vormen:
  - tinctuur
  - verwerkt in zalf ,
  - als onderdeel van siroop

  Waarschuwing over propolis

  1-
  Er moet opgemerkt dat sommige mensen allergisch blijken aan propolis, dus best voorzichtig starten.
  Eerst enkele druppels aanbrengen op de rug van de hand, indien na 12 uur geen reactie: dan is het ok. Het staat wel niet in de lijst met allergenen van het FAVV (zoals noten en schelpdieren)

  Nooit bijenprodukten voeden aan kinderen jonger dan 1 jaar.

  2-
  Zoals wel meer gebeurt, worden aan een product met positieve eigenchappen uitgebreide genezende effecten toegedicht. Men spreekt en schrijft over maagzweren, darm-, gal- en zenuwproblemen tot en met gyneacologische ziektes en kankerbestrijding.

  Propolis heeft beslist gunstige werking op diverse vlakken, maar volstaat op zich niet om ernstige ziekten te overwinnen. Laat u dus niet gek maken, gebruik het daar waar het bewezen nuttig is en consulteer verder beslist uw arts.

  Anderzijds kan het vrijwel probleemloos gecombineerd met andere medicatie. Opnieuw, consulteer uw arts hierover.

  Propolis in al zijn toepassingen is een hulpmiddel, geen geneesmiddel, geen "wondermiddel".
  Lees hieonder de onderzoeken uit studies ivm de werking van propolis.
  propolis met bijen

  Wat weet de wetenschap over propolis

  Zoals voormeld is er weinig twijfel over de gunstige effecten, de praktische resultaten zijn er.
  Maar de wetenschappelijke onderbouw is beperkt. Waarom ?

  Omdat propolis een natuurproduct is dat niet kan gepatenteerd, terwijl degelijke grootschalige onderzoeken peperduur zijn. En de productie gebeurt wereldwijd bij honderdduizenden individuele imkers. Niemand voelt zich dus geroepen om een uitgebreid onderzoek te starten. Geen mogelijkheid om die kosten terug te verdienen.

  Dat belet niet dat er wel een reeks kleinschalige universitaire onderzoeken zijn gebeurd, wereldwijd.
  Hun resultaten zijn vrij eensluidend.

  Hieronder enkele links naar een reeks van onderzoeken gepubliceerd in de National Library of Health, de belangrijkste medische bibliotheek.

  Gezondheids claims voor propolis

  Er zijn talloze verwijzingen te vinden naar de heilzame werking bij de meest diverse ziekten.
  Wij zijn geen dokters en vinden, zoals voormeld, ook geen uitgebreide wetenschappelijke studies.

  De basis van claims is steeds
 • De antibacteriele werking
 • Antivirale werking (door groeiremming virussen)
 • Groeiremming schimmels
 • Versterking werking antibiotica

 • Kort samengevat wordt aan propolis werking toegeschreven tegen huidaandoeningen, ontstekingen en allergieen. En aan ziekten die daarmee verband houden. U zal via een Google-sessie massa recepten en genezings-claims vinden.
  Benut de werking en deugden van propolis, maar consulteer ook uw arts.

  ************